De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van het proces “maatschappelijke verkenning”. De oorspronkelijke sluiting van spoedeisende hulp, IC en beddenhuis in Heerlen werd van tafel geveegd en samen met de regio’s zou worden gewerkt aan een nieuw scenario.
Dat scenario moest voldoen aan enkele randvoorwaarden, zoals financiële haalbaarheid en maatschappelijk draagvlak. Ook moet het scenario het onderliggende probleem aanpakken: het dreigende personeelstekort. Intussen hadden gemeenten en tal van maatschappelijke organisaties hun hulp aangeboden, bijvoorbeeld voor het oplossen van het personeelstekort.
Als PvdA Kerkrade hebben we samen met onze collega’s in raden en Provinciale Staten veel bijeenkomsten gevolgd en deze gebruikt om onze vragen te stellen. We hebben ons ongenoegen kenbaar gemaakt over het feit dat de burgemeesters niet aan de beslistafel mochten zitten (de zogenaamde regietafel).
Er ligt inmiddels een besluit om in 2030 de spoedeisende hulp, ambulancezorg en intensive care uit Heerlen weg te halen. Of dat voldoet aan randvoorwaarden, kunnen we niet controleren. Bij de presentatie konden we die vragen niet stellen.
Als reactie op onze hierop ingediende motie (zie ook dit artikel) hebben we nu begrepen dat er een vervolgsessie komt voor raads- en Statenleden. Doel is alle vragen beantwoord te krijgen. Ook nu geldt dus: wordt vervolgd. Elke regio verdient immers een volwaardig ziekenhuis.