Bezoek aan de spoedeisende hulp

19 juni 2024

De afgelopen maanden hebben we ons in zowel de raad als in de vele bijeenkomsten laten horen over de toekomst van Zuyderland. We zijn niet tevreden over hoe het proces is verlopen en dus over de uitkomst. Alle georganiseerde bijeenkomsten redeneerden toe naar het doel: verplaatsing naar Sittard-Geleen.

In gesprek blijven

Toch is dat maar een deel van het verhaal. Want hoewel we ontevreden zijn over dat verloop, mogen we niet vergeten hoe hard er gewerkt wordt in beide ziekenhuizen. Al helemaal op de spoedeisende hulp (SEH).

Op 1 mei hadden we daarom een bezoek willen brengen aan de SEH in het kader van de Dag van de Arbeid. Dit om het belangrijke werk centraal te stellen dat dag in, dag uit wordt verricht in de zorg. Waar we discussies kunnen voeren over de toekomst, zullen we nooit vergeten wie nu op de werkvloer staat te werken. Helaas bleek dit gelet op drukte en vooral vakantietijd geen optie.

Als PvdA naar de SEH

Daarom waren we vandaag alsnog uitgenodigd in en door Zuyderland voor een bezoek aan de SEH. Je kunt over iets praten, maar het is altijd beter om het met eigen ogen te zien en de uitleg te krijgen over wat er gebeurt en nodig is. Onze fractievoorzitter, Sander Gorissen, en ons commissielid Joëlle van Drunen waren daarom met vlaai naar de SEH gegaan. Dit deden ze samen met Lisa Wolters (PvdA-Statenlid) en Henk Verreck (fractievoorzitter PvdA Heerlen).

De indeling van de SEH was indrukwekkend. Alles is gericht op het zo efficiënt laten functioneren van het team. Alle faciliteiten die nodig zijn voor het leveren van de beste zorg zijn aanwezig. Maar het allerbelangrijkste was het gesprek dat op gang kwam over dat wat onze regio nodig heeft. Zorgen die SEH-artsen zich maken over belangrijke zaken zoals bereikbaarheid. Hoe zorg je dat een patiënt die geen eigen vervoer heeft, toch thuis kan komen?

Met de stugge processen van de afgelopen maanden is de grootste winst het gesprek van mens tot mens. Allen hebben dezelfde zorgen over de regio (zijnde minimaal Zuid-Limburg). Het is noodzakelijk om de problemen van de toekomst aan te pakken. En dat wordt ongetwijfeld vervolgd.