Bezoek aan RD4 op 1 mei

1 mei 2024

De PvdA viert sinds haar ontstaan de Dag van de Arbeid op 1 mei omdat het een bijzondere dag is in de historie van de arbeidersemancipatie en verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Dit jaar gingen we met vertegenwoordiging van de afdelingen Landgraaf-Heerlen en Kerkrade op bezoek bij het Textiel Sorteer Centrum van RD4 aan de Nijverheidsweg in Heerlen. In dit bedrijf wordt momenteel per jaar rond 2 miljoen kilo ingezameld textiel gesorteerd voor hergebruik. Dat gebeurt door rond 160 werknemers, waaronder een groot aantal mensen uit de WSW. Het Textiel Sorteer Centrum biedt op die manier aangepast zinvol werk met een goede begeleiding aan een grote groep van mensen met arbeidsbeperkingen. Uit de gesprekken met werknemers bleek vooral hoe belangrijk dit werk voor hen is en hoezeer zij van hun werk houden.

Wij hebben hen op deze Dag van de Arbeid getrakteerd op vlaai om ook hier te benadrukken dat zij belangrijk werk doen en hoe belangrijk het is dat iedereen in onze samenleving in staat wordt gesteld om betaald werk te verrichten. De Dag van de Arbeid is in Nederland helaas geen officiële vrije dag maar het is en blijft een belangrijk symbool voor het streven naar goede arbeidsomstandigheden voor iedereen.