Center Court Kerkrade: hoe de oppositie de aandacht afleidt van de kern

19 juni 2020

Opschudding in politiek Kerkrade. De oppositiepartijen hebben gezamenlijk kritiek op het door het college geagendeerde voorstel om 1,2 miljoen euro structureel (jaarlijks) vrij te maken voor de inhoudelijke projecten die voort moeten komen uit het Center Court. Uit een opsomming blijkt dat deze gelden komen uit een groot aantal “potjes” die momenteel al begroot zijn. Hieronder de exacte opsomming:

Majeure projecten € 300.000,-
Programma MJB € 250.000,-
Participatiebudget € 200.000,-
Inburgering € 50.000,-
Sociale Culturele Act. € 50.000,-
Armoede en schulden € 250.000,-
Wmo-budget € 100.000,-

 

Wat zien we hier gebeuren? Het Center Court moet een project worden waarin alles samenkomt in het zogenaamde sociaal domein. Er moeten projecten worden ontwikkeld die zowel op het gebied van gezondheid als op het gebied van thema’s als armoede handen en voeten hebben.

Ontschotten
Standaard in overheidsland is er een potje voor dit, een potje voor dat, en projecten worden opgezet binnen deze thema’s en dito budgetten. Maar het is veel effectiever om die schotten tussen potjes uit te halen en ervoor te zorgen dat mensen worden geholpen op alle vlakken. Want laten we eerlijk zijn: wie in armoede leeft, kan minder geld uitgeven aan gezond eten en leven. En wie een ongezonde levensstijl heeft, een slecht slaapritme kent en om welke reden dan ook niet “fit” is, komt veel minder snel aan een nieuwe baan. Een negatieve spiraal die niet doorbroken kan worden door alleen in te zetten op re-integratie, of door alleen te werken aan gezondheid. Het een kan niet zonder het ander.

Dat is waar dit voorstel over gaat: het inzetten van gelden uit de verschillende budgetten voor één overkoepelend thema: het volledige welzijn van de Kerkraadse burger. Met als kers op de eigen taart: ook vanuit het budget “majeure projecten” (toch een budget voor stenen, gebouwen e.d.) wordt geld vrijgemaakt voor sociaal beleid. Kortom, er wordt méér geïnvesteerd in het sociale domein in plaats van minder en dat binnen de huidige begroting.

De provincie investeert, maar niet alleen
Dat is zelfs nog niet het hele verhaal, want deze financiële herverdeling had natuurlijk best kunnen wachten totdat de inhoudelijke plannen zo vergevorderd zijn dat ze rijp zijn voor behandeling in de raad. Maar intussen heeft de provincie zich ook bereid verklaard te investeren in de Kerkraadse burger.

Liefst acht miljoen euro maakt de provincie vrij voor de ondersteuning van Kerkradenaren op het gebied van gezondheid, armoede en alle andere belangrijke sociale thema’s, met maar één voorwaarde: beste gemeente, wij doen dit alleen als jullie hier ook structureel geld voor vrijmaken.

De manier waarop
Dat is nou precies waarom nu dit voorstel door het college nu wordt voorgelegd aan de raad. En niet vanwege alle pseudoredenen die de oppositie aandraagt.

Want dat is onze grootste klacht: niet het oneens zijn met een voorstel, maar de manier waarop dat ten tonele wordt gebracht, in woord en daad. De wethouder vragen zijn portefeuille beschikbaar te stellen, “digitaal weglopen” uit de vergadering, geen inhoudelijke bijdrage meer leveren, en dat alles vanwege het bovenstaande verhaal. Snapt u het nog?

Méér geld naar schuldhulpverlening
Sterker nog, een van de argumenten vanuit de oppositie, nota bene van een partij die in ieder geval qua naam pretendeert sociaal te zijn, is dat er zou worden bezuinigd op bijvoorbeeld schuldhulpverlening. Dit welgeteld 24 hele uren nadat in een commissievergadering door het college is gehamerd op het feit dat er vooralsnog 150.000 euro méér moet wordt gebudgetteerd voor schuldhulpverlening i.p.v. minder. Hoe het kortetermijngeheugen mensen soms parten kan spelen.

En toch inhoud
Het is overigens niet zo dat er géén inhoud aan te pas komt. Samen met het voorstel is te lezen dat de programmatische aanpak gaat plaatsvinden via drie zogenaamde programmalijnen “gezonde jeugd”, “vitale wijk” en “vitale ouderen”. Met een korte toelichting op de drie thema’s, zoals het feit dat voor de vitale wijk onder andere Rolduckerveld is aangedragen en dat in Kerkrade-Noord zal worden gestart met het actief toepassen van burgerparticipatie. Kortom: de burger kan z’n eigen wijk mee helpen ontwikkelen. Je zou dit een vertrekpunt kunnen noemen van de inhoudelijke weg die moet worden afgelegd om van Center Court voor heel Kerkrade een succes te maken.

Wij hebben al onze collega’s even lief, zowel de raads- en commissieleden van de oppositiepartijen als van de coalitiepartijen. We waarderen iedereen voor diens inzet voor onze gemeente, ieder op z’n eigen manier maar allemaal voor Kerkrade. Wat ons betreft hebben de oppositiepartijen echter de plank misgeslagen.

Maar ook voor deze partijen is het zeker nog niet te laat: laten we zorgen dat deze storm in het glas water blijft, zodat we gezamenlijk werk kunnen blijven, maar vooral gáán maken van die inhoud van het Center Court Kerkrade. Wat ons betreft mét acht miljoen euro van de provincie.