Hoe de regio om wil gaan met woningbouw

Door Sander Gorissen op 3 december 2020

De Structuurvisie wonen Zuid-Limburg is in december 2020 besproken door de commissie GEZ. Deze visie ziet op de woningbouwplannen in de regio. In de basis dienen plannen te voldoen aan drie criteria: het plan moet een maatschappelijke meerwaarde hebben, planologisch aanvaardbaar zijn en (sub)regionaal zijn afgestemd. Het tweede en derde criterium is natuurlijk van belang en gaat onder andere over de vraag waar wel of juist niet gebouwd zou mogen worden. Maar nog interessanter is het eerste criterium: voor wie moet gebouwd worden? Of anders geformuleerd: waar is behoefte aan?

Hierin bracht onze fractie bij monde van ons raadslid Sander Gorissen naar voren dat er in 2019 een PvdA-motie unaniem is aangenomen die het college heeft verzocht om te komen met een onderzoek naar de mogelijkheden van een verhuurdersvergunning. Hiermee kun je malafide verhuurders wellicht weren, maar ook voorkomen dat verhuurders te veel panden binnen de gemeente kunnen verhuren. Uiteraard rekening houdend met mensen die een (tweede) woning verhuren als pensioenvoorziening of als aanvulling op hun inkomen.

Toegezegd is dat dit aspect aan bod zal komen in de huisvestingsverordening. Hier zullen wij dit thema dan ook nadrukkelijk aan de orde brengen. De stukken met betrekking tot de visie vindt u overigens hier.

Sander Gorissen

Sander Gorissen

Sander Gorissen (geb. 1988) Raadslid, fractievoorzitter Getrouwd, drie kinderen  werkzaam als VvE-beheerder in Zuid-Limburg.   actief voor 6×11 VVKW, ondersteuner van de redactie van supportersmagazine D’r Koempel (blad over de cultuur en voetbalhistorie van Roda JC Kerkrade)  Sander:  “Ik loop in mijn dagelijks leven tegen veel problemen van mensen aan. Jong of oud, mensen die hier zijn opgegroeid of niet. En ik geloof dat de PvdA Kerkrade hét verschil kan maken

Meer over Sander Gorissen