Kerkrade actief in Regiodeal Parkstad Limburg

Door Leo Jongen op 26 augustus 2019

Het kabinet heeft voor Parkstad Limburg het maximale budget van 40 miljoen euro gereserveerd.
De Regiodeal vormt het begin van de samenwerking tussen het Rijk en regio in een duurzaam partnerschap om de regionale opgave in Parkstad gezamenlijk aan te pakken. Voor onze regio vormt de complexe problematiek van achterstanden op meerdere gebieden het kernpunt. Gemiddeld telt onze regio meer mensen met een zwakke gezondheid, met een lage opleiding en met een lager inkomen.

Deze achterstanden doen zich voor in heel Zuid-Limburg en in het bijzonder Parkstad Limburg.
De ernst van de problematiek vraagt om een sterke samenwerking van de gemeenten om gerichte programma’s goed uit te voeren. De opgave waarvoor in Parkstad een impuls nodig is, zijn:

Het verbeteren van de sociaal-fysieke leefbaarheid van de wijken. Hierbij gaat het om wonen en sociale samenhang. Goede betaalbare woningen, leefbaarheid en samenhang in de buurt hebben een positieve invloed op levenskwaliteit en gezondheid!! Maar ook een verbetering van het milieu, zoals de luchtkwaliteit, en het verbeteren van de veiligheid door een integrale aanpak in het fysieke, sociale en economische domein.
Het versterken van de ruimtelijke en sociaaleconomische structuur. Dat moet leiden tot structureel meer en betere (vaste!) banen, ook voor de minder goed betaalde banen, bevordering van het opleidingsniveau en dus ook betere inkomens voor de inwoners van onze regio. Dat kan o.a. ook door grensoverschrijdende samenwerking.

Het doel uiteindelijk is een duurzame, vitale en krachtige regio. We krijgen een extra financiële impuls, maar er ligt ook een grote opgave met genoeg uitdagingen. We zijn daarmee aan de slag.

Leo Jongen
Wethouder

Leo Jongen

Leo Jongen

Nr. 1  Leo Jongen (geb. 1959) Raadslid Getrouwd, vader van 2 kinderen, geboren Kerkrade-West, sinds ’89 woonachtig in Haanrade  Na een lange loopbaan binnen de SVB in de periode 2010-2022 wethouder in Kerkrade namens de PvdA   Leo:   “Ik ben ondanks mijn lange politieke loopbaan in Kerkrade nog steeds zeer gemotiveerd om voor de Partij van de Arbeid te

Meer over Leo Jongen

Waar ben je naar op zoek?