Lilianne Ploumen op bezoek in Parkstad

Door Hans Bosch op 5 februari 2021

Onze kersverse lijstrekker werd vrijdagochtend 29 januari door een (door de omstandigheden helaas kleine) delegatie partijgenoten ontvangen bij de Broederschool in de Heerlense wijk Molenberg. Het was alweer haar vijfde werkbezoek aan Parkstad Limburg. Dit onderstreept op bijzondere wijze het belang dat Lilianne hecht aan onze regio. Niet alleen omdat zij als volksvertegenwoordiger en Limburgse wil weten wat er speelt in onze provincie, maar zeker ook omdat zij heel goed weet dat er juist hier problemen spelen die eindelijk structureel moeten worden aangepakt.

Haar bezoek aan de Broederschool was min of meer een spontane ingeving, zodat er voor de school weinig voorbereidingstijd was. Toch hadden directrice Susanne Kikken en haar team een kort maar stevig programma in elkaar gestoken. Vanwege corona vond het hele werkbezoek buiten plaats! Ondanks het koude, natte weer verliep dat prima. Met haar innemende persoonlijkheid en haar luisterende houding kwam Lilianne al snel in gesprek met  schoolleidster.

Na de kop koffie met, hoe kan het anders, rijstevlaai begonnen wij aan een “rondje langs de ramen”: bij zes deuren en ramen kon Lilianne in gesprek met een leerkracht, ouder of leerlingen waarbij telkens een ander onderwerp centraal stond. Op die manier werd de brede maatschappelijke problematiek waar basisscholen mee geconfronteerd worden heel tastbaar gemaakt. Van taalachterstand en problematische thuissituatie tot noodopvang en de extra-belasting die ouders en onderwijsgevenden in deze crisis moeten verwerken. En ofschoon de Broederschool niet in een echte achterstandswijk ligt, werd ons weer overduidelijk dat de brede maatschappelijke problemen ook in een gemiddelde basisschool  niet ontbreken. Lilianne vatte haar werkbezoek voor directrice, leerkrachten en ouders zo samen: ”doordat ik het van jullie zelf hoor doorleef ik het en sta ik sterker in het debat, want we moeten echt meer doen voor het onderwijs!

Later op de dag gaf ze in een interview met L1 nog eens nadrukkelijk aan dat zij als partijleider van de PvdA nadrukkelijk voorstander ervan is om de achterstanden op het gebied van onder andere onderwijs, gezondheid en werkgelegenheid in Parkstad met inzet van extra middelen “uit Den Haag” aan te pakken.

Wij voelen ons als afdelingen in Parkstad Limburg steeds meer gewaardeerd en bevestigd met deze erkenning van onze gezamenlijke inzet: een eerlijker kans op welvaart en welzijn voor álle burgers in onze regio!

Hans Bosch

Hans Bosch

Hans Bosch is voorzitter van een vernieuwd bestuur van de PvdA Kerkrade. In het verleden was hij actief als raadslid en wethouder en wat recenter als lid van Provinciale Staten namens de PvdA Limburg.

Meer over Hans Bosch