Mensen helpen

14 november 2023

Op 14 november vonden de jaarlijkse Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Op de agenda stond de begroting 2024. Die staat centraal voor alles wat de gemeente komend jaar wel en niet kan doen en hoe dat betaald wordt. Wie de begroting en alle andere stukken wil bekijken, kan deze link volgen. Onder de video met de inbreng “mensen helpen” van PvdA-fractievoorzitter Sander Gorissen plaatsen we een samenvatting van onze inbreng en het debat.

De Algemene Beschouwingen gaan met name over 2024, maar zijn ook vaak een visie op de samenleving. Fracties kijken terug naar de afgelopen periode en kijken vooruit naar de komende jaren. Waar willen we naartoe? Wat vinden we belangrijk?

Mensen helpen

De PvdA Kerkrade heeft een aantal thema’s besproken in haar beschouwingen. Uiteraard vormde het sociale beleid de kern. Denk daarbij aan onderwerpen uiteenlopend van minimabeleid tot jeugdzorg, van Vie tot onderwijs. Daarnaast heeft de PvdA Kerkrade aangekondigd de lokale energietransitie te hebben geagendeerd. Centraal staat ook daarbij: hoe profiteert de burger?

De PvdA Kerkrade wil namelijk snel komen tot de oprichting van een energiecoöperatie. Burgers, verenigingen en de gemeente die samen investeren in duurzaamheid. In opwekking van energie via zon, wind of water. Dit levert rendement op dat of opnieuw in verduurzaming wordt geïnvesteerd, of juist wordt uitgekeerd aan de leden. Voor onze fractie is er wel een belangrijke voorwaarde: veel coöperaties kennen de voorwaarde dat elk tiende lid gratis mag deelnemen. Dit is een burger die gebukt gaat onder het fenomeen energiearmoede. Zo zorgen we ervoor dat iedereen kan profiteren, niet alleen diegene die ook contributie kan betalen.

Vie

blij springen vieVeel partijen spraken over Vie (zie hier voor meer informatie). het CDA kwam zelfs met een amendement om € 250.000,- uit het budget en de reserve evenementen te halen om te investeren in Vie. Een erg sympathiek idee, omdat Vie om alles draait: het gaat om grip op je leven krijgen.

Onze fractie is sinds Vie in de kinderschoenen stond, inhoudelijk betrokken. Niet zozeer bij het gebouw (het zwembad, de sporthal) maar vooral de plannen om via programma’s van jong tot oud Kerkrade gezond te krijgen. Commissielid Joëlle van Drunen is actief in de werkgroep Vie en ziet daar twee andere fracties aanwezig: Ons Kerkrade en BurgerBelangen Kerkrade. Extra raar dat fracties die daar niet aanwezig kunnen zijn, wel extra geld willen investeren.

Volgens onze fractie is dat de omgekeerde wereld. Fractievoorzitter Sander Gorissen verwoordde het in het debat als volgt: “We willen juist meer overzicht krijgen en pleiten daar geregeld voor. Het is raar om zonder overzicht nu al te beslissen over extra geld. Je weet niet hoeveel er nodig is. Is € 250.000,- genoeg, te veel, te weinig en is er wel extra geld nodig? We weten het niet.”

Het CDA heeft daarnaast een motie ingediend om te onderzoeken of een subsidie op vergroening van gevels en daken mogelijk is. Onze fractie heeft die motie mee ingediend, maar wel een voorwaarde gesteld. Het moet niet zo zijn dat enkele grote bedrijfspanden subsidie krijgen, waarna de pot leeg is. Het is belangrijk dat een dergelijke subsidie goed terecht komt: bij particulieren en kleine ondernemers.

Onderwijs

onderwijsCentraal in onze inbreng stond het helpen van mensen. Onderwijs is een van die thema’s die daar direct mee te maken heeft. Want met goed basisonderwijs en een middelbare school die terug is gekomen in onze stad, bieden we kinderen en jongeren een kans om in een vertrouwde omgeving naar school te gaan.

Dat betekent wel dat we moeten werken aan de toekomst van de zes basisscholen in Kerkrade-Oost die als eerste “aan de beurt zijn” in het zogenaamde Integraal Huisvestingsplan dat begin 2023 is aangenomen. Daar schreven we eerder dit jaar dit over. Intussen bleek echter dat de nieuwe basisschool in Eygelshoven, IKC De Droomhof, flink duurder werd. De vraag is hoe de gemeente nu de rest van de scholen wil gaan betalen. Zoals zo vaak is het budget van het Rijk niet genoeg.

In 2024 zal dit gaan blijken. De PvdA Kerkrade wil dat daarbij ouders, leraren en omwonenden bij betrokken gaan worden. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en het is logisch dat we daar allemaal van op de hoogte willen worden gehouden. Gelukkig gaat het college hiermee aan de slag.

Wie het hele debat wil terugkijken, kan dat via de link bovenaan doen. De volledige spreektekst die bij de video hoort, is hier te lezen.