Reactie n.a.v. berichtgeving over mogelijk raadsdebat camerabeelden

Door Sander Gorissen op 5 april 2019

Iedereen heeft kunnen lezen wat de nasleep is van het lekken van informatie uit de besloten raadsvergadering in de gemeente Kerkrade. Volgende week dient een kort geding tussen De Limburger en de gemeente Kerkrade inzake openbaar gemaakte camerabeelden.

De SP heeft vervolgens een verzoek gericht aan de raadsleden tot het houden van een raadsdebat over de situatie rondom de besloten raadsvergadering en de gevolgen daarvan voor enkele betrokkenen. Zo’n extra raadsvergadering wordt uitgeschreven als vijf raadsleden een dergelijk verzoek steunen.

Een zeer ruime meerderheid van de raad (zowel coalitie als oppositie) was eensluidend: wacht op de uitkomst van het kort geding en bekijk daarna, als ook dat duidelijk is, of het wenselijk is om het debat te voeren en in welke vorm. Het verzoek van de SP kreeg niet voldoende steun vanuit de raad en dus volgt voorlopig geen raadsvergadering over dit onderwerp, in ieder geval niet voordat een rechter zich eventueel hierover heeft kunnen uitspreken.

Toen de SP haar zin niet kreeg, volgde een iets minder subtiel nieuw verzoek waarin het beklag werd gedaan over dat overgrote deel van de raad. Citaat: “Want als er ook maar iemand in het verongelijkte College en de slapende meerderheid van de volksvertegenwoordiging verstandig was, zou het verder in deze publicitaire vlek wrijven te allen tijde worden voorkomen en zou men hebben ingestemd met het agenderingsverzoek van de SP.”

Blijkbaar is genuanceerd en alleszins redelijk stelling nemen door alle behalve twee partijen reden voor de SP om al die partijen aan te vallen. Blijkbaar zijn 25 zetels in de raad niet verstandig genoeg naar oordeel van een partij.

Het zou de SP sieren haar verlies te nemen en de mening van anderen serieus te nemen. Het politiek spel wordt gespeeld door gezamenlijk vastgestelde regels. Soms levert dat voordeel op, soms niet.

De PvdA Kerkrade gaat een debat nooit uit de weg en gaat al helemaal niet lichtzinnig om met de situatie, maar vindt het ongepast het kort geding niet af te wachten. We respecteren ieders mening, maar verwachten ook dat onze mening gerespecteerd wordt door anderen. Met drammen en stampvoeten is nog nooit een zinvolle samenwerking geboren.

Sander Gorissen

Sander Gorissen

Sander Gorissen (geb. 1988) Raadslid, fractievoorzitter Getrouwd, drie kinderen  werkzaam als VvE-beheerder in Zuid-Limburg.   actief voor 6×11 VVKW, ondersteuner van de redactie van supportersmagazine D’r Koempel (blad over de cultuur en voetbalhistorie van Roda JC Kerkrade)  Sander:  “Ik loop in mijn dagelijks leven tegen veel problemen van mensen aan. Jong of oud, mensen die hier zijn opgegroeid of niet. En ik geloof dat de PvdA Kerkrade hét verschil kan maken

Meer over Sander Gorissen