Energiefonds gemeente Kerkrade

Door Sander Gorissen op 18 juli 2022

In de raadsvergadering van 14 juli begon onze fractievoorzitter Sander Gorissen zijn inbreng als volgt: “Onze fractie vroeg in de vorige periode om uitbreiding van het zonnepanelenproject om met name isolatie van woningen te kunnen verbeteren. Vorig jaar is die oproep uitgebreid naar het instellen van een energiefonds.
Dat is er nu. En wie had vorig jaar kunnen weten dat de nood inmiddels nog veel hoger zou zijn?” Onderaan dit bericht staat een filmpje met inbreng van de PvdA in het debat via zowel de wethouder als de fractie.

Vanaf 15 september 2022 kunnen burgers een lening aanvragen bij de gemeente om hun eigen woning te verduurzamen, bijvoorbeeld via zonnepanelen, isolatie, (hybride) warmtepompen en allerlei andere maatregelen die helpen energie op te wekken, minder energie te verbruiken of anderszins het klimaat te helpen.

De lening kent een looptijd van vijftien jaar en een bijzonder laag rentepercentage van 1,425%. Aanvragen werkt op basis van een offerte, uitkering volgt op basis van de daadwerkelijke factuur. Zelfs zelf klussen is toegestaan, waarbij de aankoop van de materialen dus onder de lening vallen. In eerste instantie is er in totaal twee miljoen euro beschikbaar voor de lening en er vindt géén BKR-toets plaats. Hoewel sommige partijen dit liever wel willen, kiezen wij ervoor om iedereen die dat wil, deel te laten nemen. Want iedereen verdient een kans om de energierekening omlaag te brengen en een steentje bij te dragen aan het klimaat!

Wethouder René van Drunen: “Met deze regeling willen wij mensen de mogelijkheid geven om versneld hun huis te laten isoleren zodat zij liefst dit jaar nog geld kunnen besparen.” Doel is om mensen investeringen te kunnen laten doen die veel schelen in hun energieverbruik, zoals isolatie van het dak, het vernieuwen van kozijnen met dubbel glas, het aanbrengen van zonnepanelen of het installeren van een (hybride) warmtepomp. De aflossing van de lening is daardoor lager dan de maandelijkse besparing aan energiekosten.

Zodra aanvragen mogelijk is, wijzen we u op onze website en social mediakanalen op deze mogelijkheid!

Sander Gorissen

Sander Gorissen

Sander Gorissen (geb. 1988) Raadslid, fractievoorzitter Getrouwd, drie kinderen  werkzaam als VvE-beheerder in Zuid-Limburg.   actief voor 6×11 VVKW, ondersteuner van de redactie van supportersmagazine D’r Koempel (blad over de cultuur en voetbalhistorie van Roda JC Kerkrade)  Sander:  “Ik loop in mijn dagelijks leven tegen veel problemen van mensen aan. Jong of oud, mensen die hier zijn opgegroeid of niet. En ik geloof dat de PvdA Kerkrade hét verschil kan maken

Meer over Sander Gorissen