Gemeentelijke belastingen (column april)

3 april 2024

Kerkrade was in de afgelopen jaren een gemeente met bovengemiddeld hoge gemeentelijke belastingen. In 2024 is de gemeente Kerkrade juist de gemeente in Parkstad met de laagste maandlasten (gemiddeld € 863,- per jaar, in Voerendaal is dat € 1147,-).

Gemeenten hebben in de afgelopen twaalf jaar meer taken gekregen van het Rijk. Bekend voorbeeld hiervan is jeugdzorg. Bij die taken kwam echter minder geld vanuit het Rijk dan nodig was. In gemeenten die toch al veel uitgaves hebben het zogenaamde “sociaal domein”, zorgt dat voor spanning op de begroting. Kerkrade is zo’n gemeente.

Naast veel kosten heeft een gemeente uiteraard ook inkomsten. Die bestaan voor een groot deel uit een uitkering van het Rijk uit het Gemeentefonds. De gemeenteraad kan om aan extra inkomsten te komen, niet aan heel veel knoppen draaien. Belastingen voor de kosten van het ophalen afval, mogen niet hoger zijn dan de kosten ervan. Er is maar één belasting die echt inkomsten kan verhogen: de ozb.

Als je wil blijven investeren in mensen, is het soms dus nodig om meer geld binnen te krijgen. Dat was in het verleden ook zo in Kerkrade, maar de gemeenteraad heeft de laatste jaren een begroting aan kunnen nemen die wel sluitend was, maar op dit moment voor de laagste gemeentelijke lasten zorgt in Parkstad.

Sander Gorissen
Fractievoorzitter PvdA Kerkrade