Het PvdA-programma voor Limburg

12 maart 2023

Grote opgaven vereisen krachtig politiek bestuur

De hoge energierekening raakt de Limburgers hard, er is oorlog in Oekraïne en we kampen met een energiecrisis. Intussen slepen de coronacrisis en de toeslagenaffaire nog voort. De aarde warmt steeds verder op. De impact van al die ontwikkelingen is groot. Zo zijn verduurzaming en terugdringing van de CO2-uitstoot hard nodig, maar kunnen mensen met lagere inkomens en velen met middeninkomens de daarvoor noodzakelijke investeringen nauwelijks of niet meer betalen.

De sterke relatie tussen de grote maatschappelijke uitdagingen, de belangen van alle Limburgers en de politieke opgaven voor onze provincie wordt uitgewerkt in dit programma. U kunt het verkiezingsprogramma hier ook downloaden als PDF: Voor een sterk, sociaal en duurzaam Limburg.

De ambities en plannen van de PvdA beperken zich daarbij niet tot de formele bevoegdheden van het provinciebestuur. De provincie moet op meer terreinen inspireren, initiëren, verbinden en regie nemen en haar verantwoordelijkheid naar haar burgers waarmaken.

Daarnaast bepalen de provinciale verkiezingen de samenstelling van de Eerste Kamer, die een centrale rol vervult in onze democratische rechtsstaat. De PvdA zoekt daarbij samenwerking met alle democratische partijen. Tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer is sprake van een bijzondere landelijke samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA, gericht op de vorming van een gezamenlijke Senaatsfractie. Ook PvdA Limburg en GroenLinks Limburg werken intensief samen.