Sancta Maria en de huisvesting van Werkplaats K

Door Sander Gorissen op 14 april 2023

Toen voormalig schoolgebouw Sancta Maria leeg dreigde te staan, is het gebouw in gebruik genomen door Werkplaats K. Hier werken bijna twintig kunstenaars aan hun eigen werk. Hierbij houden ze een sociale gemeenschap in stand en leggen ze contact met de buurt. Sancta Maria is op dit moment echter toe aan grondige renovatie.

Win-win

Actief zijn in de kunst- en cultuursector is voor verreweg de meeste mensen niet de manier om voldoende inkomen te genereren. Slechts voor een enkeling is het mogelijk om genoeg te verdienen met het verkopen van eigen werk en het geven van workshops. Daarom is de huidige situatie ideaal: Sancta Maria verviel sinds 2009 niet in langdurige leegstand en Werkplaats K hoefde alleen energielasten te betalen, maar geen huur. Het gebouw is daardoor ondanks een aantal gebreken in goede staat gebleven.

Die situatie zou niet eeuwig stand kunnen houden en dat was vanaf het begin duidelijk. Hoewel het gebruik van het pand ervoor heeft gezorgd dat het nu niet vervallen is, moet het pand gesloopt of gerenoveerd worden.
Het college wil Sancta Maria nu renoveren en bij Flexiforum betrekken. De voormalige Campus heeft intussen te weinig ruimte en kan uitbreiding gebruiken.

Kostenpost, maar ook waardevol

Renovatie gaat bijna twee miljoen euro kosten. Het is duidelijk dat dit alleen financieel verantwoord is als huurders het pand gaan betrekken. Net zoals bij Flexiforum al het geval is. Dit maakt meteen het probleem met Werkplaats K duidelijk. Willen zij in het pand blijven zitten, dan zullen zij huur moeten betalen.

De fractie van de PvdA Kerkrade is bij Werkplaats K op bezoek gegaan en heeft gezien wat de grote meerwaarde is. De sociale cohesie in de buurt wordt versterkt en de kunstenaars verbinden de euregio door lokale en (eu)regionale kunstenaars een plek te bieden.

Tegelijkertijd ziet de PvdA Kerkrade ook de grote meerwaarde van de voorgestelde aanpak. Veel instanties en kleinere ondernemers kunnen zo gebruik maken van hun eigen ruimte. Flexiforum is nu al voor 98% gevuld, de behoefte om meer ruimte te krijgen is er.

Oplossingen?

De oplossing ligt dan ook niet voor het grijpen. Zowel de gemeente als Werkplaats K heeft een zoektocht verricht naar alternatieven. Die zijn er nauwelijks. De gemeente heeft geen vergelijkbaar gebouw leeg staan en particuliere of commerciële suggesties gaan veel geld kosten. Geld dat niet terugverdiend kan worden met de activiteiten in de kunst en cultuur.

Toch heeft onze fractie gevraagd om zij aan zij met Werkplaats K die uitdaging aan te gaan. Zoek samen naar de mogelijkheden, zo nodig in enkele kleinere panden. Wellicht kan Werkplaats K wel uit de voeten met een maatschappelijk huurtarief. Probeer samen te denken in het belang van en de gemeente en Werkplaats K. Wethouder Weijers heeft dit ook toegezegd, wetende dat die uitdaging niet gemakkelijk zal zijn.

Wie meer over Werkplaats K wil weten kan deze website bezoeken. Alle plannen van de gemeente en de behandeling in de commissievergadering zijn hier te vinden.

Sander Gorissen

Sander Gorissen

Sander Gorissen (geb. 1988) Raadslid, fractievoorzitter Getrouwd, drie kinderen  werkzaam als VvE-beheerder in Zuid-Limburg.   actief voor 6×11 VVKW, ondersteuner van de redactie van supportersmagazine D’r Koempel (blad over de cultuur en voetbalhistorie van Roda JC Kerkrade)  Sander:  “Ik loop in mijn dagelijks leven tegen veel problemen van mensen aan. Jong of oud, mensen die hier zijn opgegroeid of niet. En ik geloof dat de PvdA Kerkrade hét verschil kan maken

Meer over Sander Gorissen